Velké Březno/Brno, 30 listopadu 2011 - Poslední speciální pivo letošního roku je na světě: už ve čtvrtek se roztočí pípy s vánočním Adventním pivem. Jak sám název napovídá, patnáctistupňový zlatavý mok nás bude provázet nejkrásnějším obdobím v roce, které předchází vánočním svátkům. Extra silný speciál pro chvíle klidu a pohody pochází z Velkého Března, kde sváteční pivo uvařil vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Pro celou Českou republiku je připraveno 2100 hektolitrů Adventního speciálu, který se jako obvykle rozdělí rovným dílem mezi Čechy a Moravu.

Adventní speciál je patnáctistupňové pivo, které ve Velkém Březně vařili klasickým dvourmutovým dekokčním způsobem už v polovině srpna. K výrobě velkobřezenští sládci použili nejkvalitnější a výhradně domácí ingredience. Pivo po celou dobu zrálo v klasickém ležáckém sklepě při teplotě 2° Celsia až do posledního týdne před adventem. „Obzvláště dobře nachmelené“ pivo má sametovou pěnu, krásně zlatavou barvu a skvělý říz.

Stejně jako všechny ostatní speciály, má i to Adventní svůj příběh...“Znovuzrozeným speciálem jsme se k české pivní tradici vrátili před rokem. Pro pivní fajnšmekry jsme obnovili unikátní recepturu vánočního piva, které se naposledy vařilo před osmdesáti lety. Mělo úspěch – a tak letos v obnovené tradici dále pokračujeme,“ konstatuje Petr Hauskrecht.

„Začíná tajemný advent, doba, kdy se život zklidní a všichni se na chvíli zastaví. Od pradávna je to období, při kterém mnozí rádi odpočívají v kruhu rodinném a nabírají síly na zvládnutí předvánočního shonu, který už klepe na dveře. Našim Adventním speciálem chceme přispět k odkazu starých tradic a nabídnout možnost odreagovat se také tímto způsobem,“ dodává Petr Hauskrecht.

Adventní pivo se bude čepovat od 1. prosince do vyprodání zásob na celém území naší republiky.

(red)