Brno, 5. března 2012 – Brněnský Orea Wellness Hotel Santon byl v sobotu 25.2. dějištěm nevšední události. Uskutečnila se zde první ryze vegetariánská svatba s účastní více jak stovky svatebních hostů. Hotel, který je dlouhodobě známý nabídkou vegetariánských jídel z kvalitních regionálních surovin a pořádáním Farmářských trhů, připravil na akci speciální menu. Hosté si pochutnali například na zeleninovém špízu v pikantní hrašce s římskými špenátovými placičkami, dýňové polévce nebo tataráku z dýně hokaido.
Tato jídla a mnoho dalších vegetariánských specialit připravila kuchařka Orea Wellness Hotelu Santon Drahomíra Pospíšilová. Ta je velkou příznivkyní zdravého a alternativního stravování, intenzivně se zajímá o vegetariánskou, veganskou i ajúrvédskou kuchyni. Snoubenci, oba přísní lakto-vegetariáni, tak byli v dobrých rukách (laktovegetariáni jsou vegetariáni, kteří nejí maso, ryby ani vejce, ale jedí mléčné výrobky pozn. red.).
Hlavním chodem slavnostního menu byl zeleninový špíz v pikantní hrašce a římské špenátové placičky. K dispozici byl i studený bufet, který obsahoval například dýňovou polévku, kung-pao z uzeného tempehu a tatarák z dýně hiokaido s čerstvými tousty. Pro děti pak byla připravena luštěninová polévka z červené čočky nebo cizrnové měšce s omáčkou z lišek.
Nabídka bezmasé kuchyně je dnes obecně považována za nedostatečnou. V tradičních restauracích a jídelnách u nás je výrazný nedostatek nabídky kvalitních vegetariánských jídel, které by uspokojily poptávku po částečné nebo úplné bezmasé stravě. Ta je přitom stále intenzivnější i mezi „nevegetariány“. Orea Wellness Hotel Santon je v tomto směru výjimkou, vegetariánská jídla dlouhodobě připravuje a spolupracuje i s Českou společností pro výživu a vegetariánství.
(red), foto: Roman Knotek