Brno, 15. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Frontou na pštrosí maso odstartovala v neděli ráno v Bystrci u hotelu Santon letošní sezona farmářských trhů v Brně. Nakupující si tam mohou obstarat zaručeně čerstvé zboží od sedláků nebo z rodinných farem, řekla organizátorka Eva Lavičková. Fronty u čtyř desítek stánků se vytvořily už pár minut po zahájení trhů. "Češi se nezapřou a hned si stoupli do fronty na maso," pousmála se organizátorka s tím, že lidé mohou nakupovat od osmi do třinácti hodin.

Sortiment tržnice je pestrý, kromě masa lidé nakupují také mléko, zeleninu, čerstvé pečivo nebo sýry. Nakupujícím jsou k dispozici také vejce - jejich ceny jsou od 2,50 do 3,50 koruny. Organizátoři přitom zaručují, že veškerý prodávaný sortiment je čerstvý a pochází přímo z rodinných farem nebo od skutečných zahrádkářů. "Jsme velmi přísní, vybíráme prodejce jen podle kvality a původ zboží si skutečně hlídáme. Proto máme třeba vzhledem k období méně jarní zeleniny, ale o to více sazeniček," řekla Lavičková.

Letošní novinkou je kořenářství. Bylinkáři prodávají své směsi po staru, a to po žufáncích do sáčků. "Zájemce si hned našel také pekař, který na místě vyrábí chlebové placky, na odbyt jdou také hruškové koláče," poznamenala Lavičková. Lidé nakupují rovněž domácí zelí, rybízové zavařeniny nebo čerstvě vylovené ryby.

Obliba farmářských trhů v okrajové části města roste kvůli tomu, že na tradičním Zelném trhu v centru Brna až devadesát procent prodejců přeprodává potraviny nakoupené předtím v diskontních velkoprodejnách. Vydávají je za domácí a zboží výrazně předražují. Radnice Brna-střed sice slíbila nápravu a větší kontrolu prodejců, svá ohlášená opatření však odložila na neurčito do doby, než se uskuteční rekonstrukce náměstí.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek