Brno, 23. dubna 2012 – Organizátoři úspěšného Festivalu zdraví a pohody připravili na neděli 29. dubna Bystrcké jarní slavnosti jídla a zdraví. Jejich součástí budou tři trhy – farmářský, bylinkový a luštěninový. Na poslední jmenovaný se organizátoři speciálně zaměřili a mimo ochutnávek pokrmů z luštěnin připravili i konferenci Luštěniny v praxi. Akce se uskuteční na prostranství před OREA Hotelem Santon na Brněnské přehradě od 8 do 15 hodin.

Nosnou myšlenkou Slavností je ukázat luštěniny v jejich pravém významu pro 21 století. Díky jejich všeobecně uznávané nutriční hodnotě, může přinést zvýšení jejich spotřeby řešení nejožehavějších problému dnešní doby, jakými jsou narůstající výskyt obezity, diabetu, srdečně cévních a dalších tzv. civilizační chorob. Slavnosti chtějí ukázat nejen nutriční význam luštěnin, ale především spoustu chutných, pro rodinu i jídelny atraktivních pokrmů, které budou návštěvníci moci zdarma ochutnat.

Pro odbornou veřejnost z oblasti gastronomie pořadatelé připlavili konferenci s názvem Luštěniny v praxi. Konference poukáže na vysokou nutriční hodnotu luštěnin a nabídne cestu k širokému sortimentu atraktivních pokrmů z nich připravených.

Novinkou originálního přístupu k zdravotní výchově bude malá Akademie zdraví, která se zaměří na harmonický pohyb, výživu podporující zdraví a na dynamizující dech. Akademie zdraví bude otevřena široké veřejnosti.

Akce se koná pod záštitou regionální Agrární komory Jihomoravského Kraje. Mediálním partnerem akce je časopis Brno Business & Style.

foto: archiv pořadatelů