Brno, 2. července 2012 – Jste milovníci dobrého jídla a zajímáte se o jeho původ? Pak právě pro vás je určen třítýdenní gastronomický maratón Jídlo z blízka, do kterého se od 9. do 29. července zapojí třináct brněnských restaurací a podniků. Vařit se bude výhradně z regionálních potravin od nejlepších producentů a zájemci si budou moci vychutnat také degustace vína nebo se nechat inspirovat na kurzech vaření.

Slavnosti Jídlo z blízka se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ surovin. Zván je každý, kdo ocení intenzivní a nezaměnitelnou chuť čerstvých nešizených surovin, jejich mistrné zpracování a navíc skutečnost, že pocházejí z rukou regionálních pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů. Třináct brněnských podniků bude po tři týdny podávat tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek. „V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska," láká Lucie Frgalová ze Slow Food Brno, které slavnosti již druhým rokem organizuje.

Chcete vědět více o tom, odkud vaše jídlo pochází? Letní slavnosti mají také doprovodný program, na kterém je možné potkat se osobně se známým rakouským šéfkuchařem Johannem Reisingerem, dát si víkendový oběd s předními dámami české gastropublicistiky Ditou Pecháčkovou a Janou Florentýnou Zatloukalovou, nebo zkusit vaření podle Martina Škody a jeho první kuchařky. Přijďte se seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Pod jejich laskavým dohledem si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín.

Letošního ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

Druhý ročník slavností Jídlo z blízka pořádá Slow Food Brno. „Věříme, že být světovými znamená jíst místní potraviny. Umět si je vychutnat. Pozvat ke stolu rodinu a přátele. A nikam od něj nespěchat. Ve Slow Food se snažíme o návrat místních surovin na stoly jižní Moravy a tradic „pomalého jídla". Spojujeme a inspirujeme zemědělce, bylinkáře, rybáře, majitele restaurací, trhovce a jedlíky. Každý rok ve spolupráci s nejlepšími restauracemi pořádáme slavnosti Jídlo z blízka," dodává za organizátory Frgalová.

Prozkoumat příběh surovin nebo si zamluvit stůl můžete na oficiálních stránkách festivalu www.jidlozblizka.cz.

ilustrační foto: archiv pořadatelů