Brno, 10. července 2012 - V rámci gastronomických slavností Jídlo zblízka přijede do Brna rakouský kuchař Johann Reisinger a ve spolupráci s Restaurantem U Kastelána provede brněnské gastronauty u nás nepříliš obvyklými a zapomenutými surovinami.

Oceňovaný šéfkuchař Johann Reisinger, který dlouhodobě propaguje původní druhy zeleniny, povede ve středu 11. července dílnu Vaříme z tradičních druhů obilovin. Kuchařská show se odehraje pod otevřeným nebem na terase Restaurantu Pavillon (dříve Zemanova kavárna) v parku Koliště od 16 hodin.

Účastníci, pro které bude dílna zdarma, se dozví o takových druzích obilovin, jako jsou například pšenice dvouzrnka, nahý ječmen, nahý oves, žito, špalda a další. Součástí dílny bude samozřejmě ukázka způsobů přípravy a ochutnávka na místě připravených jídel. Dílna bude tlumočena do češtiny. Počet účastníků je omezen na 40, rezervace je možné udělat na emailu: rezervace@ukastelana.cz.

Ve čtvrtek 12. července pak Johann Reisinger připraví U Kastelána degustační menu z obyčejných, ale mnohdy už nepoužívaných surovin. Menu se bude podávat od 18 hodin a jde o jednu z posledních příležitostí, kdy se podívat do Kastelána, než se přesune do budovy Zemanovy kavárny a změní jméno na Pavillon.

Die Neue Natürliche Küche, jak se Reisingerův přístup k vaření a také samotné degustační menu jmenují, představí rozměr chutí původních surovin. „Domnívám se, že jedním z nejdůležitějších základů pro znalost „Nové přírodní kuchyně“ je vyznat se v potravinách a jejich chuťových vlastnostech, znát místní region, zdejší půdu a pro dané místo charakteristické plodiny. Zároveň je ale také důležitá znalost tradičních produktů, které jsou často už napůl zapomenuty, nemluvě o postupu při jejich přípravě. Hlavně je ale důležité vnímat širší souvislosti a skrz jejich podstatu vědět, jak přispívat k udržitelnosti, zdraví a kráse. Kreativní a vzrušující způsob předávání těchto poznatků skrz chuť a požitek se proto stal neoddělitelnou součástí mé kuchyně,“ říká o svém přístupu Johann Reisinger. 

Johann Reisinger se narodil roku 1959 ve štýrském Feldbachu v Rakousku. V jeho kariéře je jedním z nejvýznamnějších milníků ocenění od renomovaného francouzského průvodce Gault Millau (2 čepce), které získal roku 1988. Takto se zařadil mezi nejvýznamnější rakouské šéfkuchaře.
Od poloviny 90. let se začal soustředit na striktně přírodní a autentickou kuchyni, založenou na třech pilířích: příroda-požitek-výživa. Spoluzaložil Schönnbrunské semináře, zaměřené na zachování tradičních druhů zeleniny. Je členem předních mezinárodních sítí sdružení zabývajících se tématem udržitelného a chutného stravování, jako například Noemova archa (Arche Noah, Rakousko), Slow Food (celosvětově), atd. Od roku 2011 je členem komise Archy chuti Slow Food Rakousko za obnovu zanikajících plodin a produktů v Rakousku. Od roku 1995 vaří jako nezávislý kuchař a přednáší.

(red)