Brno, 16. července 2012 (MEDIAFAX) - Brněnští vědci začali pracovat na výzkumu nové odrůdy pšenice s modrými zrny, které obsahují silné antioxidanty a další tělu prospěšné látky. V pondělí to řekla mluvčí Centra transferu technologií Mendelovy univerzity v Brně Denisa Ranochová. Právě přítomnost přírodních antioxidantů podle vědců způsobuje modře a purpurově zbarvená zrna nové pšenice. "Těchto výsledků dosahují výzkumnící i bez nutnosti využití genetické modifikace," zdůraznila Ranochová.

"Pokud se podaří přesvědčit zemědělce pro pěstování této neobvyklé pšenice, mohly by se pekárenské výrobky z ní objevit na trhu během tří let," komentovala mluvčí Centra transferu technologií výzkum vědců v oblasti funkčních potravin. Výsledkem jejich úsilí by mělo být zdravější pečivo.

Výzkum pšenice je prvním počinem Centra transferu technologií, ve kterém Mendelova univerzita zahájila v červenci činnost. Centrum bude podle mluvčí univerzity zajišťovat propojení vědecké a výzkumné činnosti Mendelu s firmami.

"Věřím, že Centrum transferu technologií nám pomůže prohloubit a rozšířit spolupráci univerzity s firmami, kterým mohou v jejich podnikání pomoci naše vědecké výsledky a výzkumné kapacity či odborné služby nad speciálním přístrojovým vybavením," poznamenal rektor univerzity Jaroslav Hlušek s tím, že výsledky brněnského výzkumu mohou pomáhat řešit problémy spojené se zvyšováním fyzické kvality lidského života.

Jiří Nováček, foto (zrání modré pšenice): archiv Mendelu