Na Zelený čtvrtek 1. dubna, jediný den v roce, bude možné v téměř pěti tisícovkách restaurací v celé republice ochutnat speciální Zelené pivo. Várku unikátního třináctistupňového piva o objemu 3,5 tisíce hektolitrů uvařili sládci v pivovaru Starobrno. Právě v těchto dnech se v tomto pivovaru pivo začíná stáčet do sudů a vydá se na svou cestu za fanoušky pivních speciálů.
„V loňském roce jsme poprvé představili speciální Zelené pivo v celé republice, protože zájem o tuto naši naprosto originální, speciální třináctku rapidně vzrůstal od její premiéry v roce 2006. První tři roky bylo totiž Zelené pivo prodáváno jen na Moravě. Loňské celorepublikové uvedení Zeleného piva bylo velmi úspěšné, z čehož máme radost, proto jsme v letošním roce připravili o tisíc hektolitrů více než loni,“ říká Tomáš Pluháček, manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno, v němž speciál vzniká.
Co se vlastně za Zeleným pivem skrývá? I toto speciální pivo bylo vařeno tradičním způsobem na dva rmuty. Díky tomu získalo plnou chuť a charakteristickou hořkost. Následovalo klasické spodní kvašení, které trvalo osm dní, a pivo tak získalo sílu. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se chuť zaokrouhlila, pivo získalo svůj typický buket a říz. Bylinný výluh z čistě přírodních surovin, díky kterému získává Zelené pivo pro chmelový nápoj neobvyklou barvu, zůstává tajemstvím starobrněnských sládků.
Unikátní pivo s bohatou pěnou, příjemnou vůní a neopakovatelnou chutí si lidé mohou během prvního dubnového dne vypít v některé z pěti tisícovek restaurací, hospod nebo pohostinství v celé republice. Na webové adrese www.zelenepivo.cz si budou moci ověřit, zda speciální Zelené pivo bude čepovat právě jejich oblíbený podnik.