Dokumentární film Petra Kerekese Jak se vaří dějiny získal další významné ocenění. Na Mezinárodním filmovém festivalu v bulharské Sofii (5.–14. března 2010) mu porota udělila Cenu za nejlepší dokument. Snímek se také stal Filmem měsíce března ve Španělsku a Chile. Film Jak se vaří dějiny vznikl v mezinárodní rakousko–česko–slovenské koprodukci, do které se zapojilo i Televizní studio Brno České televize. Premiéru měl loni na jaře a od té doby získal řadu ocenění. Například zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Hot Docs Toronto 2009, cenu FIPRESCI na Mezinárodním festivalu dokumentárního a animovaného filmu Lipsko 2009, hlavní cenu v kategorii dokumentů Zlatý Hugo na MFF Chicago 2009, cenu Memorimage na MFF v Barceloně, Vídeňskou filmovou cenu Vienalle 2009, stal se Slovenským filmem roku atd.
Film vypráví dramatické příběhy vojenských kuchařů. Je svědectvím toho, jak každodenní nutnost naplnit žaludky tisíců vojáků ovlivňovala vítězství a prohry státníků. Je to film o světě, ve kterém se příprava jídla stává taktikou boje. Prostřednictvím vojenských kuchařů Peter Kerekes diváky provází vojenskými konflikty, dějinnými epochami a událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého, až překvapivého úhlu pohledu. Snímek je vlastně o tom, jak kuchaři a jejich vojenské kuchyně prožívali, a třeba i svým dílem ovlivňovali průběh druhé světové války, konflikt na Balkáně, boj o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Snímek Jak se vaří dějiny je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů. „Hlavními hrdiny jsou obyčejní lidé v zástěrách navlečených na uniformě, jejichž úkolem je starat se o naplnění obrovského žaludku velkého hladového dítěte – armády,“ uvedl Petr Kerekes před premiérou filmu.