Brno, 27. prosince 2012 – Celkem 4 797 návštěvníků z České republiky i ze zahraničí si letos prohlédlo pivovar Starobrno, který sídlí v ulici Hlinky v Brně. Uvedené počty se vztahují na období od ledna do konce listopadu – a je to více, než za celý rok 2011, kdy se na exkurzní trasu do výrobních prostor pivovaru vydalo 3 382 lidí.

Na vyšší návštěvnosti se jednoznačně pozitivně podepsaly i nově zavedené víkendové exkurze bez předchozího objednání, které začaly spolu s letošní letní sezónou. Původně měly trvat jen do září, pro velký úspěch ovšem zůstaly zachovány celoročně. Jednotlivci mohou přijít na vrátnici v sobotu v 11.00 nebo 13.00 hodin, v neděli ve 14.00 a 15.00 hodin. Pro výpravy nad 10 lidí je ovšem i o víkendech nutná předběžná registrace.

Návštěvnost v pivovaru Starobrno stoupá už třetím rokem v řadě. „Prohlídky o víkendu jsme zavedli právě kvůli stále narůstajícímu počtu zájemců, kteří k prohlídce rádi využijí volný den. Jednoznačně se nám osvědčily, proto v nich pokračujeme i mimo hlavní turistickou, tedy letní sezonu,“ konstatuje Josef Helebrant, specialista na exkurzní programy ve všech pivovarech společnosti HEINEKEN, kam pivovar Starobrno patří. V příštím roce se počítá s rozšířením exkurzní trasy. „Návštěvníkům ukážeme prostory starých spilek a stávající prohlídku doplníme o nové informační panely,“ dodává Josef Helebrant.

Návštěvní trasa začíná venku před varnou, kde si všichni turisté od kvalifikovaného průvodce vyslechnou všechny zajímavosti z historie pivovaru. Pivo se zde na stejném místě vaří už od roku 1872 – a Brňané si jistě pamatují, že Starobrno letos oslavilo 140. narozeniny, provázené řadou doprovodných akcí. Další kroky návštěvníků pak vedou do „srdce“ každého pivovaru, tedy do varny. Ta starobrněnská ve své současné podobě funguje od roku 2008 a řadí se mezi nejmodernější podniky svého druhu v Evropě. Právě ve varně se všichni zájemci dozvědí, z čeho a jak se pivo vaří, a získají tak zajímavé informace jak k používaným surovinám, tak k varnému procesu. Vzorky jednotlivých surovin si přitom mohou na místě prohlédnout.

Při zhruba hodinové exkurzi dále nechybí prohlídka prostor CKT tanků, v nichž pivo kvasí. Moderní tvář pivovaru, vycházející vstříc poptávce zákazníků, pak představuje linka na vyfukování, plnění a balení Maxilahví ze speciálního plastu, která je v areálu v provozu od roku 2010. Fungovat tehdy začala jako vůbec první v republice.

Cílem exkurzí je informovat všechny návštěvníky o všech fázích výroby piva a hlavně postupech, díky kterým se české pivo (a nejen starobněnské) ve světě proslavilo. Tajemství kvality starobrněnských piv tkví v používání nejlepších surovin – vody, sladu vyrobeného z nejkvalitnějšího moravského ječmene a žateckého chmele.

Ve všední dny se prohlídky konají od pondělka do čtvrtka od 8.00 do 17.30 hodin na základě předchozí objednávky (e-mail exkurze@starobrno.cz nebo telefon 737 224 087). O víkendech v sobotu v 11.00 nebo 13.00 hodin, v neděli ve 14.00 a 15.00 hodin. Cena základního vstupného s degustací a suvenýrem činí 150 korun, studenti nad 18 let a důchodci platí 100 korun.

Zdroj a foto: Heineken