Brno, 5. února 2013 – Nejlepší uzenáři z celé Moravy se 9. a 10. února sjedou do Brna na hrad Veveří. Na Slavnosti moravského uzeného chtějí lidem připomenout, jak chutná tato vyhlášená krajová specialita. Návštěvníky také čeká masopustní průvod masek i hlasování o nejlepší uzené.

Mistři uzenáři ale přivezou i tradiční moravské klobásky, paštiky, uzený bok i další výrobky. Návštěvníci budou moci ochutnat ovarovou polévku, jitrnice, jelita, tlačenku ale i další moravské speciality jako ovar s jablečným křenem, uzené se švestkovou omáčkou nebo prejt se zelím. Přímo na místě k tomu bude pekař připravovat čerstvý chléb. K období masopustu patří ale i sladké speciality jako koblížky nebo boží milosti. A v únoru nesmí chybět ani něco pro zahřátí. Nalévat se bude moravská slivovice, svařené moravské víno nebo pomerančový punč.

Zajímavý je i doprovodný program. Kromě vodění masopustního medvěda a dalších rozpustilostí se tu totiž představí i mistři řezníci, uzenáři a kuchaři, kteří povedou odborné přednášky o přípravě uzeného a postupu jeho výroby, klobáskách nebo masopustní gastronomii. Předvádět se bude i správné porcování masa. Svůj prostor dostanou i řemeslníci, na jarmarku bude mít stánek hrnčíř, kovář nebo třeba bylinkář.

V ceně běžné vstupenky za 100 Kč mají návštěvníci vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávku soutěžního uzeného a zabíjačkovou polévku. Kromě toho si zájemci mohou koupit V.I.P. vstupenku za 299,- Kč, která jim umožní bezplatné parkování pod hradem na V.I.P. parkovišti a nabídne i speciální výhodné menu: zabíjačkovou polévku, uzené se švestkovou omáčkou, nápoj pro zahřátí (panák slivovice nebo pohár svařáčku či pomerančového punče), jitrnice nebo klobásky dle vlastního výběru (2ks/os), malou kuchařku věnovanou moravské masopustní gastronomii, volný vstup na hradby a bezplatnou účast na workshopech věnovaných uzení, uzenému, klobásám.

Akci pořádá sdružení ECEAT, které prostřednictvím projektu Stezky dědictví oživilo chřestovou gastronomií i Slavnosti chřestu v Ivančicích. O gastronomickou část Slavností moravského uzeného se postará farma Eden z Bystřice nad Pernštejnem. Akci podporuje také MČ Brno – Bystrc.

(red), foto: archiv pořadatelů