Brno, 6. února 2014 - Kuchařská show s degustací, festivalová restaurace se sezónním menu, desítky druhů uzenin od vyhlášených moravských firem. Milovníci jídla a uzeného masa ve všech podobách si o víkendu 8. a 9. února užijí na hradě Veveří. Konají se tu druhé Slavnosti moravského uzeného, na kterých se šest uzenářů utká o titul Nejlepší moravské uzené 2014.

„Program je rozdělen do několika tematických bloků. V prvním představí kuchař tradiční specialitu uzené s křenovou omáčku v klasickém a pak v moderním kabátě. V dalším programu se zaměří na sezónní menu a podíváme se i na nabídku evropské kuchyně,“ řekl za organizátory Pavel Pichler. Návštěvníci se tak naučí připravovat třeba hrachovou polévku s uzenou nožičkou, francouzský choucrute, uzený jazyk s křenovou pěnou a další recepty. Po skončení každého kuchařského bloku budou moci navařené jídlo diváci ochutnat.

Festivalovou restauraci má pod taktovkou i letos farma EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Podávat budeme vloni velmi oblíbené moravské uzené se zámeckými brambůrkami, jelitový i jitrnicový prejt, farmářskou klobásku nebo zabíjačkový gulášek,“ řekl ředitel farmy Michal Burian. Na nádvoří budou otevřená ohniště, na kterých si budou moci návštěvníci opéct klobásky nebo buřtíky od uzenářů. Přikousnout k nim zájemci mohou čerstvý chléb z polní pece, který bude na spodním nádvoří péct po celý den pan Valášek. 

Chuť na sladké uspokojí masopustní sladkosti. Pro zahřatí bude k dostání svařáček, punč, grog i další teplé nápoje. O kávu se postará pojízdná kavárna Kofi Kofi. Na řemeslném jarmarku se představí 30 výrobců. Pro děti je připraveno dětské divadlo, buřtíková hradní hra s cenami nebo minizoo farmy EDEN. Atmosféru při degustování bude dokreslovat Starobřeclavská cimbálová muzika. Ke každé vstupence dostanou návštěvníci ovarovou polévku zdarma. Vyplňovat mohou anketní lístky, které budou slosovány v tombole a uzené i neuzené ceny.

Hlavním partnerem slavností je Uzenářství Sláma z Velké Bíteše, které bylo založeno už v roce 1912. Vedle něj se představí i Havlíčkovo řeznictví z Třebíče, rodinné uzenářství Romana Schäcka z Rakvic, tradiční výrobce Maspro z Hodonína a řeznictví Kunovský z Lipníka nad Bečvou. Loňský titul bude obhajovat Hadač & Zapletal z Rosic. Vloni u návštěvníků kromě uzeného zabodovaly klobáskové speciality, zavařené uzené nebo domácí šunky. O kuchařskou show se pak postará restaurace Bohéma.