Brno, 10. února 2014 - Slavnosti moravského uzeného letos v Brně navštívily asi tři tisícovky lidí. Během dvou dnů snědli milovníci masa čtvrt tuny uzeného. V Brně získal titul Nejlepší moravské uzené Hadač & Zapletal z Rosic, na druhém místě se umístilo řeznictví Kunovský z Lipníku nad Bečvou a na třetí pozici Maspro Hodonín. Kdo vyhraje 1. a 2. března ve Valticích?
V rámci řeznické školy uzenářství Sláma rozporcoval v sobotu i v neděli řezník Vojtěch Kuřátko před očima diváků celé prase. „Komentovanou show doprovázela ochutnávka voňavého uzeného přímo z hradní udírny a zájemci se dozvěděli, jak správně zpracovat který kus čuníka,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Kuchařská show restaurace Bohéma představila tradiční, moderní, evropské i sezónní menu pod společným tématem: uzení. Návštěvníci tak mohli ochutnat v podání zástupce šéfkuchaře Tomáše Váni třeba tatarák z uzeného tolstolobika, německý choucroute, uzený jazyk s křenovou pěnou nebo zauzené kachní prsíčko na červené čočce.
Uzenáři narozdíl od loňského ročníku prezentovali návštěvníkům své výrobky osobně. I díky tomu mohli zájemci vyslechnout veškeré zajímavosti o recepturách a nebo rodinných postupech. K ochutnání byly kromě uzeného i jitrničky, klobásky nebo tlačenky. Největší zájem byl ale o soutěžní moravské uzené. To si mohli fanoušci masa odnést s sebou domů nebo si ho dát ve festivalové restauraci farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Podávali jsme speciální várku faremních klobásek, jitrnicový a jelitový prejt, zabíjačkový gulášek a obrovský zájem byl o klasický ovar nebo uzené s tuřanským zelím,“ řekl ředitel farmy EDEN Michal Burian.
Nedělní průběh slavností komplikoval vytrvalý déšť. I přesto jel ale program podle plánu a na hrad se přišlo podívat na tisíc diváků. Pořadatelé letos rozšířili počet stánků i výdejních míst, a tak se ani v polední špičce netvořily dlouhé fronty. „Mezi návštěvníky děláme každý rok anketu. Letos jsme měli drtivou většinu pozitivních ohlasů. Lidé si stěžovali jen na bláto, kterému jsme se ale lépe nedokázali vyhnout. Pro příští ročníky máme i řadu dobrých tipů, jak ještě více vylepšit program,“ řekl Pavel Pichler. Z anketních lístků na konci každého dne organizátoři losují a návštěvníci mohli získat ceny od uzenářů, poukázku do restaurace Bohéma, jízdu traktorem na farmě EDEN nebo obrovské perníkové srdce.
Slavnosti moravského uzeného pokračují za necelý měsíc na náměstí ve Valticích. 1. a 2. března se právě sem přesune kolona šesti uzenářů, chybět opět nebude kuchařská show, řeznická škola, festivalová restaurace, divadlo pro děti, muzika a navíc tu svá vína představí i vinaři z regionu. Záštitu nad akcí převzalo město Valtice a starosta Ing. Pavel Trojan.
(red), foto: archiv organizátorů