Brno, 24. února 2014 – V hostinci Tuřanská Beseda v Brně-Tuřanech proběhlo 24. února regionální kolo soutěže Gambrinus Mistr výčepní. V konkurenci 23 hostinských si svým přístupem získala porotce především trojice Tomáš Osička ze Sport baru 77, Tomáš Kratochvíl z restaurace Praha a Tomáš Karlík z pořádajícího hostince Tuřanská Beseda. Vítězem se stal Tomáš Osička.

Všichni tři získali prestižní regionální titul Gambrinus Mistr výčepní, soudek Nepasterizovaného Gambrinusu a vstupenku do slavnostního celostátního finále, ve kterém budou v pivovaru Gambrinus bojovat o absolutní titul českého Mistra výčepního.

Všichni účastníci museli před porotou prokázat teoretické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Ověřovaly se tak například znalosti z výroby nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, jímž se značka Gambrinus pyšní. Pak přišel na řadu divácky atraktivní praktický test. Dvouminutová zkouška zahrnovala komplexní výčepní řemeslo, tedy od přípravy skla přes čepování piva více technikami až k samotnému správnému servírování.

„Svou práci bych neměnil. V oboru sice nejsem vyučen, ale profesně se čepování věnuji už dvanáct let. K úspěchu v soutěži mi asi nejvíc pomohlo školení sládka pivovaru Gambrinus přímo u nás v baru, které navedlo mě i mé kolegy k správnému ošetřování a čepování piva Gambrinus,“ prozradil vítěz soutěže Tomáš Osička.

mistr vycepni brno prvni tri mista

„Gratuluji a děkuji všem, kteří se zúčastnili. Projevili tím zájem se stále zlepšovat a zároveň šířit slávu vlastní restaurace a piva Gambrinus. Naprostá většina soutěžících nás přesvědčila, že je péče o pivo a čepování v jejich restauracích na vysoké úrovni. Osoba výčepního je zkrátka pro kvalitu piva v restauracích zásadní," připomněl sládek z pivovaru Gambrinus Jiří Fusek známý fakt, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá.

Čím zaujali porotu tři vítězové? “Mám velkou radost, že se naši výčepní chtějí stále učit nové věci o svém řemeslu. Jako sládek sleduji kvalitu čepování v našich restauracích a hospodách dlouhodobě a spokojeně mohu říct, že kvalita našich výčepních neustále roste,“ ocenil výkony jeden z porotců Vojtěch Homolka, obchodní sládek.

Vítězové obdrželi od poroty kromě věcných darů také pozvání do slavnostního celostátního finále, které se uskuteční 12. března v plzeňském pivovaru Gambrinus.

(red)