Brno/Valtice, 26. února 2014 - Hlavní město vína Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.
Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a k tomu možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi pak může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014.
„V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž velice zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu. Návštěvníkům se tak naskýtá jedinečná příležitost nakoupit kvalitní produkty a přímo si je i porovnat.
Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.
Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích uzené v různých podobách: v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení každého kuchařského bloku bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit také porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním samozřejmě mohou i návštěvníci slavnosti.
K Moravě patří neodmyslitelně také folklor. K degustaci proto zahraje ve velkém krytém stanu cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dvakrát denně dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry.
V areálu bude také dětská mini ZOO a velkým zážitkem je také opékání zakoupených klobásek. Mimořádně bude také zpřístupněn Zámek Valtice (za běžné vstupné). Návštěvníci mohou zajít i do Muzea železné opony. Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly. Pokud vyplní anketní lístek (součástí mapky areálu, kterou každý dostává u vstupu), tak může být vylosován a získat různé vyuzené ceny.
SOBOTA 1. BŘEZNA
- 10:00 otevření areálu
Velký stan
- 10:30 Zahájení slavností za účasti starosty Valtic Ing. Pavla Trojana a ředitele farmy EDEN Michala Buriana
- 11:00 Cimbálová muzika Rebend
- 13:00 Cimbálová muzika Valtičánek
- 13:30 Cimbálová muzika Rebend
- 14:30 Vystoupení rakouského folklorního souboru ze Schrattenburgu
- 15:15 Losování anketních lístků
Gastrozóna
- 11:00 Kuchařská show MyHotelu z Lednice – tradiční recept oblékáme do moderního kabátku
- 11:45 Řeznická škola Uzenářství Sláma – porcování selete s řezníkem vojtěchem kuřátkem
- 12:30 Kuchařská show MyHotelu z Lednice – uzené sezónní menu
- 14:00 Řeznická škola Uzenářství Sláma – řezník Vojtěch Kuřátko radí, jak na maso?
- 14.45 Kuchařská show MyHotelu z Lednice – uzené ve světové kuchyni divadlo s rádiem petrov
- 12:00 Divadlo pro děti – Pohádka od srdce (navlnce)
- 14:00 Divadlo pro děti – Pohádka od srdce (navlnce)
Po celý den
- Buřtíková pátrací hra pro nejmenší
- Opekání špekáčků
- Ochutnávka uzeného
- Mini ZOO farmy EDEN
- Prezentace místních vinařů
- Muzeum železné opony (za běžné vstupné)
- Zimní prohlídka zámku Valtice (za běžné vstupné)
NEDĚLE 2. BŘEZNA
Velký stan
- 10:30 zahájení slavností
- 11:00 cimbálová muzika Rebend
- 13:00 cimbálová muzika Valtičánek
- 13:30 cimbálová muzika Rebend
- 14:00 soutěž v pojídání knedlíků s uzeným – za účasti maxijedlíka Jaroslava Němce
- 15:15 losování anketních lístků a vyhlášení nejlepšího uzeného
Gastrozóna
- 11:00 kuchařská show MyHotelu z Lednice – tradiční recept oblékáme do moderního kabátku
- 11:45 řeznická škola Uzenářství Sláma – porcování selete s řezníkem Vojtěchem Kuřátkem
- 12:30 kuchařská show MyHotelu z lednice – uzené sezónní menu
- 14:30 řeznická škola Uzenářství Sláma – řezník Vojtěch Kuřátko radí, jak na maso?
Divadlo s rádiem Petrov
- 11:00 divadlo pro děti – Nejnovější případ pana Vočka aneb velká buřtová loupež (dsek rosice)
- 13:30 divadlo pro děti – Nejnovější případ pana Vočka aneb velká buřtová loupež (dsek rosice)
Po celý den
- buřtíková pátrací hra pro nejmenší
- opekání špekáčků
- ochutnávka uzeného
- mini zoo farmy Eden
- prezentace místních vinařů
- muzeum železné opony (za běžné vstupné)
- zimní prohlídka zámku valtice (za běžné vstupné)