Brno, 3. dubna 2014 - Fanoušci „oranžového kořene“ oslavují každoročně 4. dubna svůj velký den. Na mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) v kostýmech mrkve na mrkvovém večírku s mrkvovým drinkem v roce oslavují blahodárné účinky oranžové zeleniny na náš organismus a zrak. Buďte mezi prvními a přidejte se k originálním mezinárodním oslavám.
Oslavte Den mrkve originálním způsobem i vy. V pátek 4. dubna se v Brně na Náměstí Svobody v 17 hodin uskuteční setkání příznivců a fanoušků mrkve. Představen zde bude i úžasný objev-nový lidský poddruh Homo sapines carrotnes.
Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) vznikl v roce 2003. Mrkvoví nadšenci se rozhodli tímto způsobem informovat svět o jejích blahodárných účincích. Mrkvové oslavy se každoročně pořádají například ve Velké Británii, Francii, Švédsku, Itálii, Austrálii, Japonsku a Rusku. K „mrkvátorům“ se letos přidali i odborníci pražské Oční kliniky DuoVize. „Je to ideální příležitost potvrdit, nebo vyvrátit největší mýty o očích, včetně toho o mrkvi,“ říká MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize.
Detoxikuje organismus a zmírňuje záněty
Mrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů.
Mrkev funguje také jako přírodní solárium, když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze 3%, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní až 39% betakarotenu.
Dioptrie neodstraní
Mrkev je významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici. Odstraní mrkev všechny oční problémy? „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje MUDr. Věra Kalandrová z Oční kliniky NeoVize.
Červená, bílá, oranžová
Historie divokých předků dnešní mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se pěstovala pro lékařské účely. V 10. století ji naši předkové používali při ulehčení porodu. Svou „kariéru“ v Evropě začala mrkev se žlutými kořeny. Vyšlechtili ji Holanďané v 17. století a až za dalších sto let se rozšířila do celé Evropy.
Ať žijí mrkvátoři! Aneb tipy na mrkvovou oslavu
Tradiční oslava Dne mrkve zahrnuje mrkvové jednohubky, dorty a saláty. Jako nápoj doporučujeme servírovat džus nebo drinky doplněné o mrkvovou šťávu. Významnou úlohu hraje v tento den tematický dress code. Milovníci mrkve si obstarávají speciální kostýmy ve tvaru mrkve nebo oranžový frak a zelený klobouk. V případě, že předepsaný mrkvový kostým nemáte po ruce, postačí alespoň co nejvíce oranžové barvy na oblečení a doplňcích.
Staňte se inspirací pro své okolí a zapojte do oslav i své nejbližší. Jak?
- Darujte přátelům či kolegům svazek mrkve s osobním vzkazem
- Překvapte své milované originální mrkvovou večeří
- Uspořádejte doma Mrkvovou oslavu a podávejte mrkvové dobroty (syrová mrkev vykrajovaná do různých tvarů, mrkvová šťáva, mrkvový koláč, mrkvový salát, mrkvová polévka…)
- Rozšiřte na facebooku a twitteru originální Carrot song z youtube
- Napište blog o důležitosti konzumace mrkve
- Zveřejněte na sociálních sítích některý z našich mýtů a polopravd