Brno, 2. října 2014 - V pátek a sobotu 3. a 4. října pořádá Český svaz ochránců přírody na nádvoří domu pánů z Kunštátu již 23. ročník Brněnského biojarmarku. Ekologičtí zemědělci na něm budou nabízet zeleninu, masné výrobky, marmelády, koření i víno a mnoho dalšího.

Letošní ročník navíc přinese i Jablečnou slavnost a návštěvníci si tak budou moci prohlédnout výstavu tradičních moravských odrůd jablek a ochutnat vlastnoručně vyrobený mošt. Po co celou dobu bude bude fungovat speciální poradny, kde se zájemci dozví o kompostování pomocí žížal, o tom, co to je přírodní zahrada a o Zahradě v pytli. K dobrému nakupování bude hrát cimbálová muzika Veronica.

„Akcí se snažíme podporovat rozvoj trhu s bioprodukty a propagovat stravování zdravé jak pro spotřebitele, tak pro krajinu“, říká hlavní organizátorka Markéta Honzová.

Biojarmark přináší tradiční setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka.

Letošní ročník zaujal britské lékaře, kteří spolupracují s brněnskou Fakultní nemocnicí u svaté Anny na programech prevencí onemocnění srdce. „Rádi bychom biojarmark ukázali zástupcům naší partnerské organizace Heart of Mercey, kteří se zabývají preventivními programy na podporu zdraví v Anglii“, říká Jana Jarešová, z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, koordinátorka programu Kardiovize Brno 2030.

Biojarmark bude letos bohatší i o speciální poradny. Ekologický institutu Veronica představí svoji internetovou Ekomapu, na níž je možné najít nejen prodejce, kteří v Brně a okolí prodávají bio a lokální potraviny, ale například i konkrétní ekologické sedláky z jižní Moravy. Radit bude i Jakub Filip s domácím kompostováním za pomocí žížal, Helena Vlašínová s přírodním zahradničením a Kateřina Pařízková přiblíží systém komunitou podporované zemědělství a Zahradu v pytli.

K poslechu bude vyhrávat cimbálová muzika Veronica a připraveno bude občerstvení v podobě grilované bio zeleniny, klobásek, polévky a jako sladká tečka zákusky a dezerty. Tyto dobroty doplní sortiment bio vína a čerstvý i horký bio mošt z Bílých Karpat.

(red)