Brno, 26. ledna 2017 – Motto "Baroko na talíři" provází již VIII. ročník Grand Restaurant Festivalu, který probíhá v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru v celé České republice od 15. ledna až do 28. února. Brno reprezentuje 8 restaurací.

Cílem akce je nabídnout široké veřejnosti kvalitní jídlo za dostupnou cenu v dobré restauraci. Šéfkuchaři připravili zvýhodněné degustační menu inspirované lokálními surovinami a samozřejmě letošním motivem – barokem. Ceny degustací jsou v rozmezí od 250 Kč do 600 Kč.

Forhaus Borgo Rynk


Základní ochutnávka
(250 Kč) zahrnuje 1 jídlo dle výběru a 1 nápoj (voda nebo sklenka vína nebo sklenka piva).

Dvouchodová degustace
(500 Kč) obsahuje 2 jídla dle výběru, 1 sklenu vína nebo 1 sklenku piva a 1 lahev přírodní vody.

Tříchodová degustace
(600 Kč) nabízí 3 festivalová jídla, 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva a 1 lahev přírodní vody.


Festival funguje na principu rezervací a platby předem; volných termínů je zatím dostatek. Festivalové menu brněnských restaurací je následující:

  • Borgo Agnese

    Hovězí tartar, jazyk sous-vide, uzená majonéza, potočnice
    Jehněčí kolínko, perník, houby, petržel
    Černý les

  • Forhaus wine & restaurant

    Kaldoun z kachny a králíka, čerstvé lišky, lanýžový olej a libeček
    Kančí, šípková omáčka, macerované šípky a bramborové placky
    Tvarohový koláček, višně, rebarbora, drobenka, nugátová zmrzlina, omáčka z lískových ořechů

  • KOISHI fish & sushi

    Pastináková polévka s hruškou, šneci na víně, mandle, hruška
    Siven, karotka, šalotka, špek, hořčičné velouté
    Pudink ze spáleného chleba, jablko, kdoule, rozinky, perník, vlašský ořech

  • Konfit

    Husí paštika s domácím pečivem
    Bramborový krém s kapkou lanýžového oleje a pěnou z lesních hříbků
    Grilované supreme z perličky (sous-vide), fazolové ragú s květákem a čokoládovou demi-glace

  • La Bouchée

    Vichyssoise krém, Roquefort, jelítko
    Sous-vide jelení kýta, dýňové pyré, bramborová kroketa v mandlích, redukce z portského vína
    Čokoládový tart, kávová espuma, domácí borůvková zmrzlina

  • Ristorante Piazza

    Pečený filet z candáta na koriandrovém rizotu, bazalkový olej, parmazánová kosatka
    Grilované jehněčí kotletky ve slanině, kaštanové pyré se zázvorem a medem, konfitované uzené brambory s česnekem
    Sorbet z červené řepy, dortík grand marnier s bílou čokoládou, pomerančovomrkvová omáčka

  • Rynk

    Zelňačka a naše salsiccia
    Rynk burger, telecí maso, foie gras, koriandr, dýně, lanýž majonéza
    Čokoládová ganache, vanilková pěna, lískový ořech

  • Valoria

    Zauzená kachní prsa, sladké hřiby, vinaigrette z povidel
    Kančí svíčková, čokoládová demi-glace, zeleninová ratatouille
    Čokoládový mousse, sorbet z červené řepy, čokoládová hlína


Co vlastně znamená baroko?

V architektuře je baroko charakteristické svou monumentalitou, nadsázkou a drahými materiály. Hudbu reprezentuje J. S. Bach s G. F. Händelem, malířství zase Caravaggio s Rubensem a Rembrandtem. V sochařství proslul Bernini, Michelangelo, u nás Matyáš Braun. Baroko se vyznačuje bohatostí tvarů, zdobností a velkolepostí. Prosadilo se samozřejmě i v gastronomii.

Kuchyně byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.