Brno, 26. ledna 2017 – Motto "Baroko na talíři" provází již VIII. ročník Grand Restaurant Festivalu, který probíhá v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru v celé České republice od 15. ledna až do 28. února. Brno reprezentuje 8 restaurací.
Cílem akce je nabídnout široké veřejnosti kvalitní jídlo za dostupnou cenu v dobré restauraci. Šéfkuchaři připravili zvýhodněné degustační menu inspirované lokálními surovinami a samozřejmě letošním motivem – barokem. Ceny degustací jsou v rozmezí od 250 Kč do 600 Kč.
Základní ochutnávka (250 Kč) zahrnuje 1 jídlo dle výběru a 1 nápoj (voda nebo sklenka vína nebo sklenka piva).
Dvouchodová degustace (500 Kč) obsahuje 2 jídla dle výběru, 1 sklenu vína nebo 1 sklenku piva a 1 lahev přírodní vody.
Tříchodová degustace (600 Kč) nabízí 3 festivalová jídla, 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva a 1 lahev přírodní vody.
Festival funguje na principu rezervací a platby předem; volných termínů je zatím dostatek. Festivalové menu brněnských restaurací je následující:
- Borgo Agnese
Hovězí tartar, jazyk sous-vide, uzená majonéza, potočnice
Jehněčí kolínko, perník, houby, petržel
Černý les - Forhaus wine & restaurant
Kaldoun z kachny a králíka, čerstvé lišky, lanýžový olej a libeček
Kančí, šípková omáčka, macerované šípky a bramborové placky
Tvarohový koláček, višně, rebarbora, drobenka, nugátová zmrzlina, omáčka z lískových ořechů - KOISHI fish & sushi
Pastináková polévka s hruškou, šneci na víně, mandle, hruška
Siven, karotka, šalotka, špek, hořčičné velouté
Pudink ze spáleného chleba, jablko, kdoule, rozinky, perník, vlašský ořech - Konfit
Husí paštika s domácím pečivem
Bramborový krém s kapkou lanýžového oleje a pěnou z lesních hříbků
Grilované supreme z perličky (sous-vide), fazolové ragú s květákem a čokoládovou demi-glace - La Bouchée
Vichyssoise krém, Roquefort, jelítko
Sous-vide jelení kýta, dýňové pyré, bramborová kroketa v mandlích, redukce z portského vína
Čokoládový tart, kávová espuma, domácí borůvková zmrzlina - Ristorante Piazza
Pečený filet z candáta na koriandrovém rizotu, bazalkový olej, parmazánová kosatka
Grilované jehněčí kotletky ve slanině, kaštanové pyré se zázvorem a medem, konfitované uzené brambory s česnekem
Sorbet z červené řepy, dortík grand marnier s bílou čokoládou, pomerančovomrkvová omáčka - Rynk
Zelňačka a naše salsiccia
Rynk burger, telecí maso, foie gras, koriandr, dýně, lanýž majonéza
Čokoládová ganache, vanilková pěna, lískový ořech - Valoria
Zauzená kachní prsa, sladké hřiby, vinaigrette z povidel
Kančí svíčková, čokoládová demi-glace, zeleninová ratatouille
Čokoládový mousse, sorbet z červené řepy, čokoládová hlína
Co vlastně znamená baroko?
V architektuře je baroko charakteristické svou monumentalitou, nadsázkou a drahými materiály. Hudbu reprezentuje J. S. Bach s G. F. Händelem, malířství zase Caravaggio s Rubensem a Rembrandtem. V sochařství proslul Bernini, Michelangelo, u nás Matyáš Braun. Baroko se vyznačuje bohatostí tvarů, zdobností a velkolepostí. Prosadilo se samozřejmě i v gastronomii.
Kuchyně byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.