Brno, 20. června 2017 – V sobotu 24. června se na Hradě Veveří bude od samého rána až do pozdního večera konat magický Svatojánský festival grilování. Na akci se spojí tradiční svatojánské zvyky našich předků se stále více oblíbenějším grilováním, zábavou pro malé i velké, muzikou a pořádným hodováním. Na své si přijdou rodiny s dětmi, zamilované páry, ale i jednotlivci.

K předvečeru 24. června známému jako Svatojánská noc, která navazuje na předkřesťanské oslavy letního Slunovratu a později dostala své jméno po svatém Janu Křtiteli, se váže nespočet tradic. Ať již hledáte zdraví, lásku nebo poklad ukrytý ve skalách, právě tento magický večer byste si neměli nechat ujít. „Na Svatojánském festivalu grilování vzkřísíme dávné rituály, ale naučíme také třeba to, jak si správně ugrilovat jakýkoliv steak,“ říká Pavel Pichler, spoluorganizátor akce.

Návštěvníky přivítají kromě keltské muziky i kouzelné bytosti – víly a elfové. V tajemnou bytost se bude moci proměnit také každý příchozí, stačí si rozmyslet, čím se stát, a upravit si svou vlastní masku, která bude připravena na místě.

Celodenní program zasvěcený masu, bylinkám a ohni
To, co dříve o bylinkách znalo každé děvče, dnes bez pomocí internetu těžko zjistíte. Pokud tedy nemáte po ruce bylinkářku, která dobře ví, jaké bylinky mohou přivolat lásku, pomoci se zdravotními neduhy nebo jak bylinky nasbírat, pěstovat či upravit, aby byla jejich moc opravdu veliká. Na Svatojánském festivalu naleznete zkušené bylinkářky i devatero čarovných bylin, s jejichž pomocí budeme vyrábět vlastnoruční kosmetiku. Svatojánský oheň rozděláme z devatero dřev a grilovat na něm budeme devatero druhů masa. Těšit se můžete na steaky z vyzrálého hovězího, krůtí, jehněčí na rožni, sele na rožni, ryby, mletá masa a další. A k tomu vše, co si umíte představit – rozmanité omáčky, bohaté přílohy, šťavnatou zeleninku nebo čerstvě upečený domácí chléb.

„Pozvali jsme nejen odborníky na bylinky, ale také samotné grilování. Návštěvníci se od profesionálů dozví, jak vybrat na gril to správné maso, jak jej správně naložit i jak jej dlouho nechat na grilu, zkrátka vše, co potřebujete vědět pro ten nejlepší výsledek,“ doplňuje Pichler. V rámci festivalu proběhne také mezinárodní soutěž o přípravu grilovaných specialit na čas. Vyhodnocení provede odborná porota a to, zda vybrala správně, posoudí návštěvníci v průběhu veřejné ochutnávky.

Svatojánský festival grilování proběhne 24. června od 9:30 do 21:30. Celodenní vstupné je 120 Kč, snížené vstupné je 100 Kč. Více informací naleznete na webu svatojanske-grilovani.cz