
Organizačním centrem Mezinárodního výzkumného fóra pro hygienu zvěřiny se stal Institut ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Hlavním cílem je zajistit šíření odborných znalostí o hygieně zvěřiny a souvisejících hygienických rizik a podpořit rozvoj mezinárodní spolupráce v této oblasti. „Tato iniciativa vznikla jako výsledek mezinárodní vědecké konference Game Meat Hygiene in Focus, která byla spolu s dalšími partnery pořádána Institutem ekologie zvěře v červnu 2009 a jejímž hlavním tématem byla odborná diskuze nad problematikou zvěřiny,“ říká MVDr. Miroslav Vodňanský, vedoucí Institutu ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Jedním z kroků realizovaných na Institutu ekologie zvěře, jenž má zlepšit stav myslivosti u nás a také přiblížit zvěřinu veřejnosti jako potravinu s vysokou etickou a ekologickou hodnotou, je projekt Zvěřina – kvalita z přírody. Jeho součástí je zavedení známky kvality pro zvěřinu tak, aby si konečný konzument mohl být jistý, že zvěřina, kterou si zakoupil, je skutečně kvalitní kus masa, že zvěř byla humánně ulovena, z hlediska hygienických zásad po ulovení odborně ošetřena, že došlo k jejímu správnému zdravotnímu vyšetření a byla správně zchlazena a uchována před přímým prodejem konečnému zákazníkovi. Už letos na podzim by v rámci tohoto projektu měla být po celé ČR vytvořena síť restaurací, které budou nabízet pokrmy ze zvěřiny se známkou kvality. Připravuje se zavedení známky kvality i do obchodních řetězců.
Jedním z kroků realizovaných na Institutu ekologie zvěře, jenž má zlepšit stav myslivosti u nás a také přiblížit zvěřinu veřejnosti jako potravinu s vysokou etickou a ekologickou hodnotou, je projekt Zvěřina – kvalita z přírody. Jeho součástí je zavedení známky kvality pro zvěřinu tak, aby si konečný konzument mohl být jistý, že zvěřina, kterou si zakoupil, je skutečně kvalitní kus masa, že zvěř byla humánně ulovena, z hlediska hygienických zásad po ulovení odborně ošetřena, že došlo k jejímu správnému zdravotnímu vyšetření a byla správně zchlazena a uchována před přímým prodejem konečnému zákazníkovi. Už letos na podzim by v rámci tohoto projektu měla být po celé ČR vytvořena síť restaurací, které budou nabízet pokrmy ze zvěřiny se známkou kvality. Připravuje se zavedení známky kvality i do obchodních řetězců.