Brno, 30. dubna 2024 - Tradiční Kohoutovické hody se blíží! Připravte se na pestrý program plný krojů, muziky a zábavy od 6. do 8. června. Hody začínají již ve čtvrtek 6. 6. zvaním na tuto událost. Mládenci v kroji na koňském povozu pozvou občany bydlící v sídlištní části Kohoutovic.

V pátek 7. 6. pak stárci zvou na zábavu obyvatele starých Kohoutovic, tedy původní, historické zástavby. V sobotu proběhne požehnání v kapli Svaté Rodiny. Starosta Hruška se svými radními předají hodové právo krojovanému průvodu, který zahájí zábavu Moravskou besedou na náměstí před poliklinikou. K zábavě bude hrát kapela Miločanka.

Starosta MČ Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL) zve občany na Kohoutovické hody: ,,Počet krojovaných se v posledních letech stále zvyšuje, což je skvělým signálem pro zachování této krásné tradice. Je to také důkaz svědomité práce krojované chasy a dalších, kteří se o kroje starají a zajišťují jejich předávání dalším generacím. Všechny srdečně zvu na ty letošní!“

První zmínky o tanečních zábavách v Kohoutovicích pochází z roku 1886. Fotografie z roku 1910 zachycují dožínky a dochované protokoly svědčí o tom, že hody, plesy a dožínky se v obci konaly vícekrát do měsíce. Tradice pokračovala i v meziválečném období, avšak během válek utichla.

"I přes válečné útrapy a další překážky se tradici hodů v Kohoutovicích podařilo udržet a dodnes je důležitou součástí života obce. Chasa si vždy dokázala najít způsob, jak tradici adaptovat na aktuální situaci, ať už to byl odchod staré chasy a nástup nové v roce 1999, nebo omezení během pandemie koronaviru a udržet ji tak živou pro další generace.“ doplňuje radní Eva Sychrová (KDU-ČSL).

Hlavní stárka Jolana Vlasáková a hlavní stárek Tomáš Brázda doplňují: ,,Hody jsou již tradiční událostí Kohoutovic. Můžete se těšit na 20 párů v krojích, cimbálovou muziku od kapely Miločanka a chybět nebude ani Moravská beseda. Tu chasa zatančí v 17 hodin na prostranství před poliklinikou. Budeme rádi, když se k nám přidáte.“

Kohoutovické hody jsou tradičně v původních dámských krojích, které v novodobé historii doplnily i nově navržené a ušité chlapecké. O dědictví, které odráží historii a identitu obce se stará několik rodin, část krojů pořídila i obec. Veselé až pastelové barvy brokátů sukní u dívek, které kontrastují s černými kordulkami. Černé dlouhé vyšívané zástěry u tzv. sklepníků, kteří se starají o zábavu a rozlévání vína. Kohoutovice mají i chráněnou folklorní výšivku, tu najdeme na košili mládenců. V roce 2023 se hodů zúčastnilo rekordních 100 krojovaných, včetně 37 dětí! To ukazuje, že tradice krojů v Kohoutovicích je stále živá a předává se i mladším generacím.

Zdroj a foto: MČ Brno-Kohoutovice