Brno, 27. srpna 2024 – V sobotu 7. září se romantické prostředí zámku v Rosicích promění v česnekový ráj. Bude se zde konat další ročník festivalu Česnekovky, známého po celé České republice pro svou jedinečnou chuť a vůni. Návštěvníci se mohou těšit nejen na možnost nákupu česneku, ale také na širokou nabídku česnekových specialit, jako je česnekové pivo, česnekové sladkosti nebo česneková zmrzlina.

Festival Rosické Česnekovky si za dobu své existence získal věrné příznivce, kteří se na něj pravidelně vracejí již několik let. Pořadatelé se však letos rozhodli festival modernizovat a dát mu ještě ambicióznější podobu.

„Uvědomili jsme si, že pokud chceme Česnekovky prezentovat jako gastrofestival, nestačí mít jen dobré jídlo. Musíme nabídnout speciality, které návštěvník běžně neochutná. Proto jsme pozvali restaurace, které se specializují například na národní kuchyně,“ vysvětluje změny Jan Veškrna, ředitel pořádajícího Kulturního informačního centra Rosice. Spolu s rozšířením gastrozóny se také zvětší prostor festivalu o zámeckou zahradu.

„Luxusnější prostředí pro chillzónu si jen těžko lze představit. Místo má samo o sobě své kouzlo. A když k tomu přidáme příjemnou hudbu a vůně gurmánských specialit, máme zajištěn nejlepší zážitek sezóny,“ dodává Veškrna.

Do zámecké zahrady se letos přesune i novocirkusové představení. I když je tato forma zábavy divácky atraktivní, v našem regionu je možností vidět novocirkus málo. V programu Česnekovek se však již pevně usadila a tvoří jejich nedílnou součást. Letos se diváci mohou těšit na vtipnou klauniádu dvojice Johnny a Jenny.

Pokud jde o hudební program, pořadatelé kladou důraz na pestrost a kvalitu. „Hudební nabídku jsme připravili tak, aby si každý našel něco svého. Na hlavním pódiu se vystřídají kapely různých žánrů: od folku Bezrukého Frantíka přes karibské rytmy Sabor Latino, jazzově-dixielandové Šouflšou s originálními texty, swingově laděné Zpěvuchtivé dámy, až po punkově šansonový, hospodský šraml Helemese. I když jsou tyto žánry dost odlišné, výsledný koktejl bude určitě stát za to,“ komentuje program dramaturgyně festivalu Judita Kalábová.

Foto: Ingimage