Brno, 27. září 2024 - Loni Brno poprvé překročilo hranici 400 000 obyvatel. Jak vypadá analýza tohoto čísla z hlediska věku jednotlivých lidí a jak se promítá do mapy Brna? Ve kterých městských částech se bude potřeba soustředit na posílení služeb pro seniory a kde postavit školky? To ukazuje věková struktura obyvatelstva, při které Brno vychází ze dvou zdrojů – vcelku podrobných statistik Českého statistického úřadu získaných ovšem jen jednou za 10 let v rámci sčítání lidu a z méně detailních, ale každoročně aktualizovaných údajů z Registru obyvatel.

„Znát věkovou strukturu populace města je důležité kvůli dalšímu plánování. Velký smysl to má hlavně v měřítku městských částí. S každou věkovou skupinou se pojí jiný typ služeb, ale taky dopravní infrastruktury nebo volnočasových aktivit,“ vysvětlil radní pro oblast participace Petr Bořecký.

„Například sledování dětské složky populace je zcela zásadní pro oblast školství a plánování kapacit. Při znalosti aktuálních dat věkové struktury lze zjednodušeně modelovat, jak se bude situace vyvíjet v následujících letech. Jediné, co tento model nemůže zohlednit, je migrace. I s vědomím toho ale lze předpokládat, že jak se silnější věkové kohorty dětí narozené mezi roky 2015–2021 budou posouvat do nižšího a vyššího školního věku, bude dále sílit tlak na kapacity základních i středních škol. Naopak vysoké školství čeká větší nápor pravděpodobně až po zhruba 5 letech,“ doplnil. Získaná data shrnuje a interpretuje článek na webu data.brno.cz.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage