Brno, 27. září 2024 - Jeden večer, desítky míst napříč celým Českem a pestrý program pro děti i dospělé, který přiblíží vědu zábavným a hravým způsobem. Noc vědců se v pátek 27. září uskuteční samozřejmě také na Masarykově univerzitě.

Jedna z největších tuzemských akcí, která má popularizovat vědu, se letos inspirovala dílem Franze Kafky, připomenutím 100 let od jeho úmrtí a jako hlavní téma si zvolila Proměnu. Kafkova stejnojmenná povídka, v níž se člověk promění v brouka, sice logice a světu vědy poněkud odporuje, metamorfóz je však věda plná. Návštěvníky proto i na Masarykově univerzitě čekají interaktivní pokusy, zábavné hry a kvízy, napínavé projekce i přednášky nabité překvapivými objevy.

Masarykova univerzita nabídne pestrý program od svých devíti fakult a dalších vědeckých a vzdělávacích center včetně Univerzitního centra Telč. Zapojí se například Ústav přírodovědecké fakulty RECETOX, výzkumné centrum CEITEC MU, Centrum jazykového vzdělávání MU, Knihovna univerzitního kampusu, Mendelovo muzeum nebo Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás.

Vědecké týmy odstartují svůj program v 17 hodin, zkoumat záhady laboratoří a výzkumných pracovišť, do kterých se běžně smrtelníci nedostanou, mohou malí i velcí až do páteční půlnoci.

„Na fakultách a dalších pracovištích Masarykovy univerzity můžeme společně proměnit jednu noc v roce na unikátní oslavu vědy. Nabízíme jedinečnou příležitost k setkání s našimi vědci a vědkyněmi. Všichni návštěvníci se tak budou moci přímo zeptat na to, co je zajímá, a získat aktuální informace z první ruky,“ upozorňuje prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová s tím, že by byla ráda, aby akce inspirovala zejména mladé lidi ke studiu a dalšímu vzdělávání. „Noc vědců tak může být impulzem a motivací k dalšímu rozvoji zájmu o vědu a studijní programy na naší univerzitě“ dodává.

Na fakultě informatiky si bude možné popovídat s umělou inteligencí v chatbotu nebo s robotem Pepperem. Na přírodovědecké fakultě si návštěvníci namíchají vlastní vesmírný nápoj: osvěžující model ledového oceánu Europy či krémové atmosféry Jupiteru. Právnická fakulta představí interaktivní hru pro menší děti o tom, co by se dělo, kdyby se vlk dostal před soud za to, co se stalo Karkulce, na lékařské fakultě bude možné sestavit kostru člověka či ptáka, podívat se na lebku jeskynního medvěda nebo záznam svalového trhnutí. Fakulta sportovních studií nabídne možnost vyzkoušet si, jaké požadavky jsou kladeny na adepty letu do vesmíru, farmaceutická fakulta ukáže proměnu buňky a schopnost imunitního systému zničit nádor.

„Chceme veřejnosti vysvětlit, co je to dnes často zmiňovaná biologická léčba, která se používá jak u léčby nádorů, tak u různých autoimunitních onemocnění a řady dalších diagnóz. A protože Noc vědců je oblíbenou akcí i pro malé děti a školáky, chystáme přiblížit také názvosloví, které se ve farmacii používá – například názvy lékových skupin, jako jsou analgetika, antihistaminika, antihypertenziva. Tak, aby se v nich lépe dokázali orientovat,“ uvádí farmaceutka Tereza Kauerová.

Noc vědců je unikátním projektem, a proto jednotlivá univerzitní pracoviště propojí speciální autobusová linka připravená zdarma ve spolupráci s Vysokým učením technickým. Bezbariérové spoje pojedou od bohunického kampusu přes střed města, Technologický park až k Semilassu.

Zdroj a foto: MUNI/Jiří Waschka