Brno, 10. října 2024 - Letošní ročník participativního rozpočtu Dáme na vás míří do finále. V průběhu roku měli zájemci možnost přihlásit své návrhy, následovala veřejná setkání a posouzení projektů, zda budou proveditelné. Hlasování, ve kterém Brňané a Brňanky rozhodnou o tom, které nápady se budou realizovat, začne 1. a skončí 30. listopadu 2024.

„V letošním ročníku Dáme na vás se sešlo 105 návrhů, které byly v souladu se zásadami participativního rozpočtu. Následně jsme uspořádali několik veřejných setkání, kde jsme účastníky seznámili s tím, jak participativní rozpočet funguje a co zúčastněné čeká. Do konce září pak projekty z pohledu proveditelnosti posuzovaly jak odbory magistrátu, tak úřady městských částí. Podmínky splnilo 74 návrhů, které postupují do finálového hlasování. Pro srovnání, v loňském roce bylo proveditelných projektů 56,“ shrnul radní města Brna pro oblast participace Petr Bořecký.

U návrhů, které byly vyhodnoceny jako neproveditelné, byly nejčastější důvody následující: náklady překročily předem stanovený limit 5 milionů korun, negativní stanoviska městských částí, kolize s jinými městskými projekty, nesplnění podmínek územního plánu nebo například narušení chráněného přírodního území.

Nápady, které se v roce 2024 utkají o přízeň Brňanů, najdete na webu paro.damenavas.cz/finalove-projekty. „Finálové hlasování proběhne v listopadu. Připomínám, že v letošním roce je pro participativní rozpočet vyčleněno 35 milionů korun, na území jedné městské části pak může být investováno maximálně 10 milionů korun,“ dodal Petr Bořecký.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage