Brno, 14. února 2011 - Už 26. února budou mít všichni milovníci vína možnost navštívit nově otevřenou expozici stovky nejlepších moravských a českých vín pro rok 2011. Tato kolekce vín byla vybrána odbornou komisí během druhého závěrečného kola Národní soutěže vín, nejvyšší soutěže vín v České republice, jejíž ocenění budou předány 17. března 2011 spolu s cenami „Vinařství roku 2010".

Salon vín ČR přichází do nového ročníku s řadou zajímavých novinek, které poslouží k ještě lepšímu výběru těch nejreprezentativnějších vín České republiky. Nově bude složení Salonu vín vycházet především z regionálního tedy podoblastního principu.

V kategoriích bílých suchých a polosuchých vín a červených suchých a polosuchých vín je v Salonu pevně stanoven počet 80 vín, které se rozdělí mezi podoblasti dle plochy jejich vinic. Tím bude zastoupení v Salonu vín proporčně odpovídat produkci daných podoblastí. Příslušná podoblast má pak v Salonu vín nejlépe hodnocená vína ve 2. kole Národní soutěže vín.

3 vína připadnou na vinařskou oblast Čechy, 14 vín získá Znojemská vinařská podoblast, 21 vín Mikulovská, 22 vín Velkopavlovická a 20 Slovácká podoblast. Zbývajících 20 vín z ostatních kategorií je vybráno dle absolutně nejlepšího hodnocení v příslušné kategorii.

„Při hodnocení 2. kola soutěži si degustátoři pochvalovali vynikající a vyrovnanou úroveň dvou set hodnocených vín, ze kterých vybírali finální stovku. Špičkovou kvalitu vín v soutěži potvrdil také prezident České republiky Václav Klaus rozhodnutím udělit Národní soutěži vín a degustační expozici Salonu vín ČR pro rok 2011 svou záštitu. Návštěvníci nového ročníku degustační expozice Salonu vín ČR se tedy mohou těšit na mimořádný zážitek s našimi nejlepšími víny,“ komentuje ředitel Národního vinařského centra ing. Pavel Krška.

Během degustačního dne si návštěvníci mohou vybrat buď z tzv. volné degustace, nebo několika typů programů řízených sommelierem. Je možná také návštěva bez degustace za účelem prohlídky a nákupu celých láhví.