Brno, 18. května 2011 (MEDIAFAX) - Šest restaurací v Brně spojilo síly do společného projektu, který umožní gurmánům během prvních dvou týdnů v červnu okusit jídla uvařená ze špičkových čerstvých surovin místních výrobců a farem. K ochutnávkám jídel si mohou labužníci dokonce do pátku koupit v předprodeji speciální degustační pasy.
"V restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána už přijímají také rezervace stolů," řekla ve středu mluvčí ojedinělého gurnánského festivalu Lucie Frgalová.
Slavnosti nazvané Jídlo z blízka jsou podle Frgalové prvním gastronomickým projektem v Česku, který se soustředí na "kvalitu, čerstvost a autentický původ surovin s takzvaným poselstvím a příběhem".
Organizátoři gurmánského festivalu chtějí brněnské jedlíky především vybídnout k postupnému návratu k tradici, kvalitě a opravdovosti. "Rádi bychom oslovili všechny, kdo ocení intenzivní a autentickou chuť čerstvých a poctivých surovin, jejich mistrné zpracování a navíc skutečnost, že pocházejí z rukou regionálních pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů," zdůraznila Frgalová.
V šesti předních brněnských restauracích proto šéfkuchaři nabídnou gurmánům tříchodová menu, připravená podle přísných kritérií. "Vynikající místní suroviny hostům naservírují číšníci spolu s gurmánskými příběhy jejich původu," vysvětlila mluvčí.
Restaurace budou podle ní například podávat čerstvě vylovené pstruhy z říčky Punkvy nebo uzené ryby z Rybníkářství v Tylově. Králík poputuje na festivalové talíře z ratibořické farmy rodiny Kočárových, která jako jedna z mála používá při výkrmu ryze přírodní krmiva. Vepřové a hovězího budou kuchaři brát z biofarmy Sasov Josefa Sklenáře. "Labužníky určitě potěší křepelčí vejce z farmy v Dambořicích, v dezertech se objeví tvaroh a ručně stloukané máslo z Habří nebo sladké biojahody od sadaře Jiřího Kargera ze Zdounek," naznačila mluvčí.
Známy jsou už i hlavní speciality jednotlivých podniků. Šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský spolupracuje s farmou Rohozenská husa – proto chystá pro hosty restaurace Boulevard husí paštiku s meruňkovým chutney. Radim Procházka z Hansenu se inspiroval ve slovenských Levárech a připraví krém z tamního čerstvého bílého chřestu s řeřichovým olejem a slámou z karotky. Petr Fučík zůstane věrný rybí tradici Koishi a nabídne hostům pečený filet ze sumce z Pohořelického rybářství s okurkovým kompotem a koprovým velouté.
Vlajkovou lodí La Bouchée bude bio jehněčí z moravských Bílých Karpat – tentokrát ho šéfkuchař Michal Hájek pomalu upeče s libečkem a doplní žemlovým knedlíčkem se zelím z bio kedluben od nejznámějšího moravského biozahradníka Petra Weidenthalera z Velehradu. Z ekochovu farmy Habří v Moravských Pavlovicích pochází hlavní ingredience na konfitovaná hovězí líčka z mladého býka s glazovanou zeleninou a bramborovo-cizrnovou kaší, která připraví Jan Rimpler, šéfkuchař Noem Arch. Michal Göth, šéfkuchař restaurace U Kastelána, zase navrhl jako sladkou tečku svého menu ravioli s domácím tvarohem s rebarborovou pěnou a chřestovou zmrzlinou.
Brňané i přespolní si mohou podle Frgalové na gurmánské hody dopředu pořídit i speciální gastronomický pas. "Do pátku je přijde na 333 korun," řekla mluvčí s tím že díky pasu si budou labužníci moci v každé z restaurací pochutnat levněji, výhodnější pak pro ně bude i degustace ve vybraných vinotékách.