Brno, 1. srpna 2011 - Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender dokončil sérii čtyř regionální kol. Z každého regionu se probojovalo pět nejlepších výčepních ležáku Pilsner Urquell a tato elitní dvacítka se střetne o prvenství na národní úrovni v Plzni 4. srpna. Na průběh regionálních kol dohlížel i vítěz loňského mezinárodního finále, úřadující světový Master Bartender Lukáš Svoboda.
S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos 4.-5. října v Plzni a Praze.
V plzeňském pivovaru se 14. 6. sešli soutěžící především ze západních, ale také části severních a jižních Čech a z tohoto klání vyšel jako vítěz Ronald Steiger z penzionu V Lukách z Dlouhé Vsi u Sušice, který se regionálního kola účastnil již potřetí a po loňském druhém místě nyní pokořil všechny své rivaly. „Základem je udělat u toho i trochu show, nejlepší pivo na světě, kterým je Pilsner Urquell, i takhle nabídnout, umět ho prezentovat. Host se musí cítit dobře,“ prozradil svou zkušenost vítěz.
Soutěž nabízí příležitost i nováčkům, pokud mají vůli a chtějí o úspěch usilovat. V pražském kole se 15. června mezi 36 výčepními nejlépe umístil Jan Zoček z restaurace Lokál. „Soutěže se letos účastním poprvé. Pivo v hospodě už jsem roznášel delší dobu, ale teprve sedm měsíců stojím za výčepem, kam mě přivedl Lukáš Svoboda. Takže jsem příjemně překvapen vítězstvím, protože tu byla řada ostřílených borců. Hodně mi pomohlo, že je Lukáš na nás hodně přísný, a určitě mu nebude dělat problémy přísně mne opravovat při přípravě na národní kolo,“ komentoval svůj úspěch Jan Zoček.
Ve třetím regionálním kole, v němž 16. 6. v Benešově v restauraci KC Karlov soupeřili výčepní ze středních, východních a části severních Čech, vyhrál Jaroslav Učík z rodinné restaurace U Učíků ve Vrchlabí.
Závěrečné kolo v Brně 17. června v restauraci Tuřanská Beseda určilo toho nejlepšího mezi moravskými výčepními: Jakub Šrubař z restaurace Dům vína u Datla ve Frýdku-Místku.
„Všichni vítězové regionálních kol prokázali, že dovedou plzeňský ležák nejen dokonale načepovat, ale umějí svou práci bohatě prezentovat, mají výrazný projev a je na nich znát zápal pro jejich řemeslo. Potvrzuje se, že stejně jako ve vyhlášeném pražském Lokále i v malém penzionku v Dlouhé Vsi se zrodila škola perfektního čepování pod vedením úřadujícího mistra světa a že titul by mohl zůstat v České republice, kam také nejvíce patří,“ komentoval regionální výsledky soutěže člen poroty, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 výčepních a barmanů z celé České republiky. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 35 nejlepších výčepních.