Brno, 5. října 2011 - Festival zdraví a pohody - akce, která nemá obdoby, neboť byla celá připravena s nadšením a sponzorsky, přinesla spousty pozitivní energie a radosti jak návštěvníkům, tak vystavovatelům a dalším spoluaktérům.


V neděli 2. října 2011 přišlo na brněnskou přehradu k hotelu Santon přibližně 15 000 lidí a musely být posíleny i spoje MHD. Z ankety je už po první analýze zřejmé, že byla prakticky stoprocentní spokojenost, každý si na akci našel to „své“ a 90% lidí si přeje pokračování Festivalu i v letech příštích.

Akce se zúčastnilo celkem 62 prodávajících a mezi nejzajímavější a nejnavštěvovanější patřil kromě bylinkářů bezesporu pan Sedlák ze Šošůvky s kozími produkty, eko zemědělec pan Jiří Karger a jeho 100% bio šťávy a marmelády ze švestek, malin či broskví, Davídkovo koření bez glutamanů a konzervantů, kváskový chléb pan Balabána se pekl přímo na místě v peci a zelenina od soukromého zemědělce pana Pavlíka chutnala všem po uvaření i bez ochucení zcela jinak a lépe, než ta ze supermarketu. Jogurty a mléko od kraviček z Němcovy farmy byly opravdu pravé, stejně jako je pravý český a vysoce kvalitní med od pana Opletala z Rajhradic či bio burčák pana Kašpárka z Bošovic.

Mezi gastronomické speciality dne patřily:
1. Český celozrnný knedlík - prezentovala a i vyrábí Lakšmanna s.r.o.
2. Pečená dýně Hokaido, producent je eko zemědělec Jiří Karger - Heliavita, dýni pekla Damodara s.r.o.
3. Cibulové kroužky obalené v Hrašce, vyrábí a na ochutnávku připravila CERIA, s.r.o.

Kouzelný a historicky první v Brně byl Bylinkový trh, který z velké části zaštiťovalo sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero, kteří nabízeli svoje produkty, ať už výpěstky v květináčích nebo léčivé rostliny zpracované do čajových směsí nebo koření vypěstované a zpracované v ČR. Byla zde k dispozici také semena léčivých rostlin a ochutnávka bylinných osvěžujících šťáv.

festialfoto3-468Na akci si každý mohl najít to své

Mezi kořením dominoval kmín, který byl označen značkou „ČESKÝ KMÍN“. Toto označení původu je založeno na klimatických a půdních podmínkách a na tradici pěstování kvalitního kmínu v českých zemích. Evropská komise zapsala označení do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.

Další zajímavostí na „Bylinkovém trhu“ byla zdraví prospěšná stévie sladká, která je sladká a nemá přitom žádné kalorie. Sladká je také rostlina s názvem lípie sladká neboli aztécký cukr či Ženšen pětilistý, který je označován jako bylina nesmrtelnosti.

Kompenzaci uspěchaného a nevyrovnaného životního stylu nabídli také cvičitelé Jógy v denním životě, Tai chi a fitness trenéři relaxačního centra Infinit prezentovali zdravé a správné posilování s vlastním tělem i sportovními pomůckami.

Nádherná podívaná byla na děti, jak vaří zcela samy nebo kreslí mandaly.

festivalfoto-detivari468Děti si vyzkoušely vaření

Festival vyvrcholil večerním programem, tzv. Párty zdraví a pohody s podtextem Setkání lidí s lidmi a přišlo cca 120 pozvaných hostů. Na celovečerním veganském rautu se podávala pouze vegetariánská jídla, např. svíčková omáčka z dýně hokaido nebo Brněnský závitek z cérie od pana Špice ze zdravé výživy Oáza, k pití „jen“ voda s citrónovou šťávou, fresh juice z jablka hrušky a nealkoholické pivo

Mnoho lidí využilo možnosti svézt se parníkem a podívat se na hrad Veveří.

Program večera :
ukázky tance Kuchipudi (indický tanec) ztvárnila Natali Ondříšková
ukázky irských tanců připravila taneční seskupení La Quadrilla
lidová hudba Bezobratři, kteří hrají na nástroje z bezového dřeva – z toho, co má duši
moudrá slova pronesl Emeritní děkan z poutního místa ve Křtinách Tomáš Prnka

Hosty uvítali RNDr. Vladimír Vetchý, CSc., starosta Městské části Brno-Bystrc, Jaroslav Škvařil, místopředseda české společnosti pro výživu a vegetariánstí a Ing. Hynek Dvořáček, ředitel OREA Wellness Hotelu Santon.

red