Brno, 17. prosince 2015 - Skládání slov jako u populárního Scrabblu, napětí, blufování a hra s kartami jako u pokeru. Takové jsou parametry nové hry SCRACKER, kterou na trh uvedlo brněnské herní studio Betl Games. „SCRACKER je dynamická, dobře hratelná karetní hra pro 2 až 9 hráčů. Tajně doufáme, že to bude jeden z hitů letošních Vánoc,“ říká tvůrce hry Ivan Lounek.

Hra obsahuje 65 karet a 5 kostek s písmeny. Na kartách jsou jednotlivé souhlásky, na kostkách samohlásky. Každé písmeno má svou bodovou hodnotu, která je odvozená od četnosti jeho výskytu ve slovech (podobně jako ve Scrabblu). Kromě písmen jsou na zvláštních kartách také diakritická znaménka (háček a čárka).

Cílem hráče je sestavit z karet a kostek co nejdelší slovo s co nejvyšší bodovou hodnotou. Každý hráč dostane na začátku kola 5 karet. Potom se hodí třemi kostkami. Hráči si podobně jako v pokeru mohou vyměnit libovolný počet karet. Po výměně se háže čtvrtou kostkou. Hráči si opět mohou vyměnit karty. Po hodu pátou kostkou hráči sestavují z karet a kostek svá slova. Sčítají bodové hodnoty na kartách a kostkách. Bodové hodnoty karet, které při tvorbě slova nepoužijí, se od součtu odečítají. Kdo dosáhl nejvyššího počtu bodů, je vítězem hry.

Ivan Lounek se netají přáním dostat svou hru i za hranice České republiky. „V případě úspěchu na českém trhu je pro nás velmi jednoduché SCRACKER adaptovat do jiných jazyků. Zkušební variantu anglické verze již máme připravenou a plánujeme ji nabídnout jako rozšíření i českým zákazníkům,“ dodává.

scracker 2

(tof)