Od 8. května do 15. května probíhá v Brně Týden pro fair trade – ve jménu kávy, kde si mohou Brňané pochutnat na kávě a koláčku ze zdrojů fair trade, tedy „spravedlivého obchodu“, a to ve čtrnácti brněnských kavárnách. Akce byla zahájena 5. května tiskovou konferencí a „férovou snídaní“ na nádvoří Staré radnice pod záštitou náměstka primátora Martina Andera.
Letošní ročník je zaměřen především na kávu. V rámci Týdne pro fair trade jsou pro Brňany připravena dvě setkání s producenty kávy z Tanzanie a Mexika. Při posezení na Fakultě sociální studií Masarykovy univerzity ve středu 12. května ve 14 hodin a večeru s názvem Opravdové setkání s kávou v Divadle Husa na provázku taktéž 12. května v 19 hodin se návštěvníci dozvědí, jak se pěstuje káva naší běžné spotřeby a v čem je jiný koncept fair trade. Další zajímavá akce proběhla v pondělí 10. května v Místogalerii Skleněná louka. Na Férovém večírku byla vyhlášena akce Lobujte Globujte a soutěž Přemýšlej a ber značky, co jsou fér!
Co je fair trade? Způsob obchodu, kdy dovozci nakupují zboží nebo suroviny přímo od pěstitelů a vyhýbají se zbytečným překupníkům a prostředníkům. To dovoluje zlepšit postavení pěstitelů a zvýšit podíl, který jim plyne z konečné prodejní ceny výrobků. Díky fair trade mají pěstitelé více prostředků, i když je cena kávy na světových trzích nízká.
Letošní ročník je zaměřen především na kávu. V rámci Týdne pro fair trade jsou pro Brňany připravena dvě setkání s producenty kávy z Tanzanie a Mexika. Při posezení na Fakultě sociální studií Masarykovy univerzity ve středu 12. května ve 14 hodin a večeru s názvem Opravdové setkání s kávou v Divadle Husa na provázku taktéž 12. května v 19 hodin se návštěvníci dozvědí, jak se pěstuje káva naší běžné spotřeby a v čem je jiný koncept fair trade. Další zajímavá akce proběhla v pondělí 10. května v Místogalerii Skleněná louka. Na Férovém večírku byla vyhlášena akce Lobujte Globujte a soutěž Přemýšlej a ber značky, co jsou fér!
Co je fair trade? Způsob obchodu, kdy dovozci nakupují zboží nebo suroviny přímo od pěstitelů a vyhýbají se zbytečným překupníkům a prostředníkům. To dovoluje zlepšit postavení pěstitelů a zvýšit podíl, který jim plyne z konečné prodejní ceny výrobků. Díky fair trade mají pěstitelé více prostředků, i když je cena kávy na světových trzích nízká.