Brno, 31. května 2017 - Již poosmé se bude první červnový víkend ve dnech 2.–4. 6. konat Mikulov Gourmet festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů a letos organizátoři čerpají z období Ferdinanda Josefa – 2. knížete z Dietrichsteina (1636–1698), moravského zemského hejtmana a nejvyššího hofmistra císaře Leopolda I.
„Tentokrát navštívil Mikulov polský král Jan III. Sobieski, slavný zachránce Evropy, jenž 12. září 1683 u Vídně na hlavu porazil armádu sultána Mehmeda IV., vedenou osmanským generálem a velkovezírem Karou Mustafou,“ řekl k myšlence letošního ročníku prezident festivalu Petr Marcinčák.
Jan III. Sobieski, Turky zvaný Lev z Lechistánu, byl velký korunní hejtman a vrchní velitel vojsk Republiky obou národů a polský král. Je považován za posledního z velkých polských králů a jednoho z největších turkobijců. Letošní festivalové gurmánské menu tak bude připomínkou návštěvy polského krále.
Do Mikulova opět přijedou kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Kapitán týmu Jan Horký, Radek David, Martin Svatek, Miroslav Husák, Jaroslav Kozdělka, Petr Vlásek a Patrik Bečvář.
Festivalová menu se budou podávat v restauracích – Restaurant hotelu Maroli***, Restaurant ve Vinařství Mikulov, Restaurant Sojka a spol., Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg, Restaurant hotelu Galant****, Restaurant před zámeckým sklepem, Restaurant v sale terreně na zámku.
Pokrmy v jednotlivých restauracích budou snoubeny s víny vinařství Víno Marcinčák a Vinařství Volařík Mikulov. Více informací naleznete na mgfest.cz.
Jitka Sobotková