Znojmo, 28. srpna 2012 – Letošní sezóna burčáku právě začíná! Tento sladký, mírně alkoholický nápoj z vinné révy má svůj vrchol vždy jen několik hodin a proto je třeba dobře hlídat jeho kvašení. Jak se vlastně burčák vyrábí a jak poznat ten pravý?

Burčák je typicky regionální výrobek. Pije se hlavně u nás, v menší míře pak na Slovensku a v Rakousku. Jako burčák lze označit výhradně výrobek z domácích hroznů. „K výrobě burčáku se u nás většinou používají odrůdy Irsay Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Vrboska někdy i stolní odrůdy révy vinné," vysvětluje Pavel Filipovszki, sklepmistr Vinařství Waldberg Vrbovec. Burčák obsahuje řadu pro tělo důležitých prvků. Je bohatý na vitamíny, například tiamin, který podporuje a chrání srdce. Dále bílkoviny, minerály a kyseliny blahodárně působící na nervovou soustavu, pleť, sliznici a zažívání.

Výroba burčáku je velmi prostá. Výsledná kvalita závisí jen na poctivosti vinaře. V první fázi se sesbírají bobule vinné révy. Ty se zbaví stopek a vloží do lisu, kde se rozmačkají a nechají odstát. Následně se lisují tak, aby se do nádoby pod lisem dostal jen čistý mošt bez slupek a peciček. Tento mošt je ponechán napospas kvašení, což je přeměna cukru v alkohol. Proces začíná velmi zvolna a akceleruje až po dosažení 4% alkoholu. Při 6% obsahu alkoholu se jeho poměr s cukrem vyrovnává. Tekutina není ani příliš sladká, ani příliš trpká. V tomto stádiu jde o pravý burčák, který je třeba rychle zkonzumovat, protože proces kvašení neustále pokračuje. Jeho optimální chvíli ohlašuje mírné zahřátí a šumění.

O tom, že burčák není víno, svědčí také odlišné rituály při jeho vychutnávání. Burčák se pije, nezkoumá se barva ani vůně. Přesto lze již podle vizuální stránky poznat jeho kvalitu. Když mluvíme o bílém burčáku, barva by měla být okrová až nažloutlá, s mírným kalem. Pokud je kalu mnoho, svědčí to buď o přešlosti, nebo o špatném lisování.

Díky důkladné kontrole ze strany pořadatelů budou mít návštěvníci znojemského vinobraní záruku, že dostanou jen pravý a kvalitní burčák. Vinaři totiž nápoj podchlazují, aby si jej návštěvníci vychutnali řádně čerstvý. Na Znojemském historickém vinobraní se budou návštěvníci moci setkat s mnoha zkušenými vinaři, kteří vlastnosti burčáku na místě vysvětlí a také poví, jak poznat ten špatný. Vinobraní není jen oslavou burčáku, ale také kvalitního vína. Již tradičně budou připraveny ochutnávky vín lokálních vinařů a také V.O.C. Znojma, které lze degustovat u rotundy sv. Kateřiny.

ZHV 2012 je dalším ročníkem tradičních historických vinobraní konaných v královském městě Znojmě. Jde o propojení ústřední slavnosti vinařského roku, historie města Znojma, jeho starobylé památkové zóny s četnými skvosty středověké architektury a kulturního vyžití všeho druhu, včetně vystoupení moderních hudebních hvězd. Tradičně hostí více než 80 tisíc návštěvníků. V roce 2012 bude ZHV probíhat ve dnech 14. a 15. září.