Brno, 18. ledna 2022 - O moravských a českých vínech bylo v roce 2021 na mezinárodních soutěžích opět hodně slyšet. Ačkoliv na uplynulý soutěžní rok dopadla tíha pandemie snad ještě více než na ten předchozí a řada soutěží se vůbec nekonala, nebo byly velmi omezeny, získali naši vinaři v mezinárodní konkurenci úctyhodných 978 medailí. Opět se tak potvrdila vysoká kvalita a stále rostoucí obliba i za hranicemi naší republiky. Účast na soutěžích dlouhodobě finančně podporuje Vinařský fond.
Brno, 6. ledna 2022 - Závěr roku 2021 přinesl ještě jednu, a ne zrovna malou, medailovou radost pro moravská a česká vína. Z nejslavnější a nejvýznamnější americké soutěže vín San Francisco International Wine and Spirits Competition si naši vinaři odvezli parádních 116 medailí!
Brno, 1. ledna 2022 – Sladký tramín z Rodinného vinařství Košut je naším tipem na leden. Za pozornost stojí ale i vína dalších vinařů lednového výběru novinek brněnských vinoték. Pazderka, Jedlička, Michlovský a nebo premiérově vinařství Cigánek.
Brno, 21. prosince 2021 - Lékem na nedostatek vody ve vinicích v době klimatické změny mohou být půdní houby. Vědci ze Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici ve spolupráci se zahraničními kolegy zjistili, že výrazně přispívají ke zmírnění vodního stresu a navíc dodávají rostlině minerální látky z půdy jako je fosfor nebo stopové prvky. Tyto houby se přitom vyskytují v půdě zcela přirozeně a není problém je do vinohradů v potřebném množství dodat.
Brno, 17. prosince 2021 – Vinařství Jaroslava Drmoly sídlí v obci Bavory, na dohled od starodávného Mikulova. Těží tak z unikátního terroir Pálavských vrchů. Také ze zkušeností nabytých v prestižních vinařstvích v Dolním Rakousku.
Brno, 16. prosince 2021 – Degustační enotéka Vindom představila převážně novinky svého portfolia italských a francouzských vín. Hlavně milovníci plných červených vín tak mohli v Brně přechutnat atraktivní set z Bordeaux a Toskánska, doplněný o dvě špičková Champagne.
Brno, 8. prosince 2021 – Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Své první víno vyrobil v šestnácti letech. Nyní hospodaří na 60 ha vinic, výroba probíhá v moderním vinařství a se svými víny sbírá jedno ocenění za druhým.