Valtice, 23. srpna 2012 – Nejlepší víno slovácké vinařské podoblasti za rok 2011 vyrobili ve vinařství Víno Zlomek & Vávra. O tom, že si jejich Rulandské bílé, pozdní sběr zaslouží titul šampióna suchých a polosuchých býlích vín Slovácka rozhodla odborná porota Národní soutěže vín. Ta kromě vítěze poslala do celostátního kola Národní soutěže dalších 267 vín ze slovácké podoblasti ročníku 2011, které zde budou bojovat o titul absolutního šampióna a umístění v Salonu vín ČR. V výsledcích informovalo v tiskové zprávě Národní vinařské centrum.
Brno, 16. sprna 2012 – Málo známý vinařský zvyk Zarážení hory, nebo někde Zarážání hory, okouzluje v podobě folklorních slavností návštěvníky jižní Moravy každý rok především koncem srpna a počátkem září. I letos můžeme tento obřad, kterým se až do vinobraní zakazoval vstup do vinohradu všem nepovolaným, navštívit na několika místech.
Brno, 6. srpna 2012 - Léto nabízí celou paletu barev, vůní a chutí. Obzvláště ve víně můžeme tyto dary vnímat opravdu všemi smysly. Pro letní čas není nic krásnějšího, než sklenka dobrého vína s přáteli, vychutnávaná v pohodovém a relaxačním duchu. Na výběr nám vinaři opět předkládají spoustu zajímavých novinek.
Brno, 5. srpna 2012 – Dálný východ začíná objevovat kouzlo moravských vín. Vinařství Sonberk, Víno Marcinčák, Reisten a Mikrosvín Mikulov navázala dlouhodobou spolupráci s japonskými obchodníky a zásobují svými víny japonský trh. Vinné sklepy Roztoky, Arte Vini, Bohemia Sekt a vinařství Marcus se budou v říjnu prezentovat na mezinárodním veletrhu v druhém největším městě Jižní Koreje Daejeonu. Moravská vína si však našla cestu i do Číny nebo Vietnamu a jednání probíhají také v dalších zemích.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Brno, 3. srpna 2012 – Přemýšlíte, kam vyrazit o víkendu za vínem? Přinášíme vám výběr akcí, které můžete na jižní Moravě navštívit. Podívat se můžete například na Den otevřených sklepů v Jaroslavicích, premiérovou degustaci vinařství Volařík nebo si vyjet na kole vinohrady po okolí Velkých Bílovic. Vybrali jsme několik tipů, které by neměly ujít vaší pozornosti.
Brno, 26. července 2012 – Přemýšlíte, kam vyrazit za vínem o nadcházejícím víkendu? Pokud ano, přinášíme vám několik tipů na zajímavě strávený den či večer v některé z jihomoravských vinařských obcí.
Brno/Nechory, 14. června 2012 - Osmý ročník Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů přivítá již tuto sobotu 16. června sklepní lokalita Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Přestože nejvýznamnější sommelierská akce na Moravě začne až v sobotu dopoledne, již dnes je jasné, že překoná několik rekordů.
Brno, 5. června 2012 - Novinky na pultech brněnských vinoték jsou ve znamení bílých vín se zbytkovým cukrem. Opět je patrný trend, kdy zákazník preferuje minimálně stejný poměr cukrů vůči kyselinám ve víně, což lze s kvalitou hroznů ročníku 2011 hravě dosáhnout. Zajímavostí je u nás zatím ještě málo známá odrůda Kerner, která loni dosáhla v Hnanicích až na výběr z hroznů, či známkové víno Radost z „tajné" odrůdy tolik připomínající lesní jahody. Za raritu lze pak jistě označit panenský olej lisovaný z jadérek hroznů.
Brno, 17. května 2012 – Třetí květnový víkend je nabitý ochutnávkami a otevřenými sklepy. Pokud si chcete svůj výlet zpříjemnit návštěvou některého z malebných jihomoravských míst s vinařskou tradicí, příjemný zážitek slibují například ochutnávka růžového vína v Němčičkách, Májové otevření modrých sklepů nebo putování Modrými Horami. S domácími i světovými víny se potkáte na Celostátní výstavě vín ČZS s mezinárodní účastí ve Vracově. Vybrali jsme pro několik tipů, které by neměly ujít vaší pozornosti.
Brno, 11. května 2012 - Zarytí zastánci suchých vín jistě kroutí zamítavě hlavami, ale co naplat, moravské chutě se čím dál tím víc orientují na vína s nějakým tím cukrem navíc. Nejčastějším dotazem, který slýcháváme na nejrůznějších vinných akcích a který jistě přidává vrásky nejednomu z „old school" vinařů, bývá „A nemáte něco sladšího?". Zákazník poptává, výrobci reagují. A tak se stále častěji objevují nová polosuchá a polosladká vína. Obrovskou výhodou vín s vyšším zbytkovým cukrem je jejich všestrannější použití v gastronomii. Nehledě na to, že mnoha bílým odrůdám sladkost prostě sluší.